Är sötningsmedel farligare än socker? | Denise Gassander
denichje93

Denise Gassander

Annons

Är sötningsmedel farligare än socker?

Om man idag går in i en valfri livsmedelsbutik hittar man en värld produkter som är proppade med sötningsmedel.

Cola Zero, Fanta Zero, och detta…. vitchoklad-kvarg och kokosbolls-kvarg… seriöst? Många produkter idag innehåller mängder av onaturliga tillsatser.

Jag vill vara tydlig med att jag inte är diplomerad dietist utan grundar detta i eget intresse (personlig tränare) och påläst fakta.

Till exempel så är idag är kvargen en het produkt och riktas åt “träningsmänniskor” men den är kanske inte så nyttig som många tror. Nedan får ni se skillnaden på en smaksatt kvarg och en naturell kvarg från samma företag:

Innehållsförteckning Vitchoklad-kvarg:

Innehåller sötningsmedel.
Pastöriserad mjölk, mjölksyrakultur, ystenzym, smör, arom, syra (mjölksyra), förtjockningsmedel (modifierad majsstärkelse), färgämne (karoten), sötningsmedel (Acesulfam K,
aspartam). Innehåller en källa av fenylalanin.

Innehållsförteckning Natruell kvarg:

Pastöriserad mjölk, mjölksyrakultur, ystenzy.

Källa: http://lindahlskvarg.se/produkter/

Skillnanden: 10 ingredienser vs 3 😵

BB0F3D08-C05B-4B57-BB1C-A37BB3C323E8

Vad är ystenzym som finns i kvargen kanske ni undrar?

Ystenzym är ett vegetabiliskt “löpe” som utvinns ur en svamp. Enzymer är ämnen som består av proteiner och kan användas i livsmedel av olika skäl, till exempel vid tillverkning av ost där det tillsätts i mjölk för att bilda ostmassa. Alltså helt naturligt och är den tredje ingrediensen i den naturella kvargen.

Skall man undvika sötningsmedel?! 

Jag börjar med att vara tydlig med att det har ännu inte framkommit några farliga effekter efter användandet av sötningsmedel (dock har man sett en ökning vikten, se längre ned). Många pratar om cancer, diabetes osv. Kanske, kanske inte,

Även om sötningsmedel inte innehåller kalorier kommer sötningsmedel att hålla ditt sockersug vid liv. Detta eftersom din kropp och din hjärna fortfarande får ta del av den söta smaken. Hjärnan förstår inte skillnad på sötningsmedel och socker och kickar därför igång sötsug och kan faktiskt påverka att man lägger på sig mer fett vid intag av andra produkter eftersom hjärnan trodde det var vanligt socker.

Ett känt sötningsmedel är: Aspartam, de bryts ned till en aminosyra som heter fenylalanin. Vissa människor har en genetisk defekt som gör att de har svårt att bryta ned detta ämne, och de kan känna obehag, om de får i sig för mycket konstgjorda sötningsämnen.

En ny studie som publicerades i Nature hösten 2014 visade att sötningsmedlen som sackarin, sukralos och aspartam påverkade den normala bakteriefloran i tarmen. Det i sin tur visade sig höja glukosnivåerna i blodet. Författarna till studien menar därmed att detta skulle kunna innebära att risken för att få diabetes ökar.

Några uttrycker sig att “sötningsmedel gör dig fet” Orsaken är en råttstudie publicerad i Behavioural Neuroscience. Råttorna fick antingen yoghurt med socker i, eller yoghurt med sötningsmedlet sackarin, i tillägg till vanlig råttmat. Intressant nog åt råttorna i sötningsmedelsgruppen spontant fler kalorier och ökade i fettvikt, jämfört med de som istället fick sockrad yoghurt. Skall man tro på detta kunde alltså sötningsmedel vara värre än socker för personer som vill gå ner i vikt. Det är ju ett faktum att vi konsumerat allt mer sötningsmedel under sista 20 åren, medan allt fler blivit feta. Något orsakssamband kan man naturligtvis inte se utifrån det.

839EF883-5F0B-4FC0-93FD-2F46682F4287-8302-0000016EF7666705

Källa: https://www.dietdoctor.com/se/sotningsmedel-varre-an-socker

Källa: http://illvet.se/teknologi/livsmedel/ar-sotningsmedel-farliga

Källa: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sotningsmedel

Sammanfattningsvis finns det inga starka bevis på att sötningsmedel har skadliga effekter. Däremot är det onaturliga ämnen som kan vara svårare för kroppen att bryta ned. Det som har bevisats är att kroppen och hjärnan uppfattar sötningsmedel som socker och fortsätter trigga sötsuget.

Så försöker du sluta eller minska på ditt sockerintag är mina rekommendeationer att sluta med alla produkter som innehåller sötningsmedel. För den där Cola Zeron som inte innehåller socker triggar ditt sötsug så att du kanske gör sämre val resten av dagen och därav får i dig mer socker än om du de i unvikit den där Cola Zeron.

Ett enkelt tips: om en produkt med smak (exempel chokladsmak) med texten UTAN TILLSATT SOCKER finns, så vet du att produkten innehåller sötningsmedel. Se nedan.

A6B0C78C-BD48-4F5A-BC8D-7372C6A889F8

Tidgare hade jag inte alls kunskapen om detta och drack mycket Cola Zero och roliga smaker. Idag väljer jag hellre Cola original (fast det händer max 2ggr/år) och aldrig lightprodukter. Utan så nära original det bara går, för att få så naturliga produkter som möjligt. Men ibland dricker jag en energidryck (nocco/celsius) för att det är gott och vill ha energi. Men bortsett från det är det ingenting som jag äter som innehåller sötningsmedel, utan då istället riktigt socker.

Alla gör sina egna beslut och ingen skall döma någon annan, men var påläst vad du stoppar i dig, du skall leva i din kropp hela livet.

KRAM för hälsosamma val 🙏🏻💪🏼

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
denichje93

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats