Förlossning - återhämtning | Denise Gassander
denichje93

Denise Gassander

Annons

Förlossning – återhämtning

Hur återhämtar sig kroppen efter en förlossning?

Här är min återhämtning hur magen dragit ihop sig.

IMG_0509

Kroppen är helt fantastisk! Att genomgå 9 månader som gravid, förbereda och slutföra en förlossning på X antal timmar och sedan läka ihop och återhämta sig till nära ursprungsläget. Det tog ca 2 veckor efter förlossningen innan jag kände mig helt återhämtad, det är jag glad och förvånad över. Jag var förberedd att det skulle ta minst en månad innan man kände sig bra och återhämtad, så det var skönt!

Min sammanfattning om kroppen efter förlossningen: 

6h efter förlossning

Några timmar efter Emilia föddes kände jag mig trött men full på adrenalin. Jag kände inte fysiska smärtor, varken i stygn eller någon annanstans. BVC frågade om smärtstillande när vi skulle lägga oss, men jag sa att det inte behövdes. Första natten sov jag ingenting, låg bara och kika på lilla E.

Den stora hårda magen var borta och nu blev det en mindre mer hängande mage men den kändes inte jättemjuk som jag trodde.

image1 (1)l

Första dagen efter förlossningen

Vaknade upp med sjukaste träningsvärken jag har varit med om. Träningsvärk exakt överallt! Ben, rygg, axlar, biceps, triceps… Seriöst armarna? Hur? Jag förstod inte alls hur mycket kroppen faktiskt arbetade.

Jag hade svårt att ta mig upp ur sängen “normalt” och man gick långsamt och lite kutruggad då man inte kände något stöd från magmusklerna. Magmusklerna var helt slappa. På kvällen fick jag alvedon för att det värkte i stygnen.

image2ll

Dagarna efter förlossningen

Det gjorde fortfarande ont att sitta och man tog det försiktigt. Men jag tog mig ut extremt korta promenader för att ändå röra mig, så det gick att promenera långsamt. Magen drog ihop sig mer dag för dag och jag började känna mig starkare. Hade lite ont i ryggen, jag tror det har med omfördelningen av vikten då magen och 10kg plötsligt var borta.

Magen såg nästan ut som vanligt och jag började känna mig starkare och starkare.

IMG_0981

1-2 veckor efter förlossning

Värken i ryggen försvann och jag kunde promenera i en ordentlig hållning och känna stöd från magmusklerna. Efter två veckor kunde jag leva på som vanligt med promenader och kunna resa mig ordentligt och stygnen hade slutat smärta.

Magen hade dragit ihop sig fint men den känns såklart lösare och inte lika hård.

IMG_0980

Jag är så tacksam för att kroppen sköter detta på egen hand. Jag har bara behövt ge den näring så löser den allt själv, helt fantastiskt! Mina magmuskler har nu även gått ihop och är redo för träning. Ta hand om era kroppar för kroppen gör verkligen mer jobb än vad man tror.

Jag vill även förtydliga att alla är fina som dom är. Mamma eller inte mamma, även om man inte ser ut som innan eller jämför sig så skall man alltid komma ihåg att Alla är fina som dom är. Syftet med inlägget är att förmedla kunskap om hur det gick för mig. Under graviditeten var jag själv så nyfiken hur kroppen ser ut efter en förlossning och andras erfarenheter, så därför delar jag med mig av det om de kan uppskattas av andra gravida. Men jag vill Inte att folk ska jämföra sig. För alla är olika och har olika förutsättningar. Man måste utgå från sig själv och man kan inspereras av andra men jämför er inte, för de är lönlöst. Du kan bli den bästa versionen av dig själv. Pepp på er!

Tryck gärna hjärta om ni uppskattade inlägget ❤

KRAM, Denise

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
denichje93

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats