Min graviditet - vecka 1 till 42 | Denise Gassander
denichje93

Denise Gassander

Annons

Min graviditet – vecka 1 till 42

En graviditet är så häftig och så unik. Tänk att du utvecklar en hel människa i nio månader som från ett litet litet mikroskopiskt frö till men  ca 50cm lång bebis med alla funktioner, helt obegripligt.

När man tänker tillbaka på dessa 9 månader har det gått snabbt men ändå långsamt. Man har nästan glömt av de första månaderna av graviditeten och jag är så glad att jag skrev upp kort om hur jag mådde, för som sagt 9 månader är en lång tid och med en gravidhjärna blir allt en enda röra.

Gravid i vecka 25
IMG_5780

Här kommer kortfattat min graviditet: 

Vecka 1-8

Ungefär i vecka 4-5 var mensen sen och jag förstod att det är bäst att ta ett test. Redan här kände jag av illamåendet.

Första ultraljudet i vecka 12, Det var så skönt att få se och höra hjärtslagen, en sådan lättnad. 

IMG_5120

Vecka 9-15

Illamående – känslan av att vara spyfärdig men tack och lov behövde jag inte spy, utan det var bara illamående. Men ett trix var att äta varannan timma, då han jag aldrig må dåligt. Men om det gick längre än så kom det direkt. Så det gällde att ha mellis som nötter och frukt nära till hands många gånger per dag.

Trötthet – sov 10h/natt + 3 h efter jobbet = sova och äta var det jag levde för.

Svullen runt magen – det syntes inte (så här tidigt är det bara tarmarna som brukar svälla upp)

Cravings: juice och clementiner (halsade minst 2 paket/vecka + 14 clementiner/vecka)

Var så glad att man kunde se en liten kula. Men den var fortfarande för liten för att folk skulle se. 

 

IMG_0608

Vecka 16-24

Illamåendet fortsätter.

Huvudvärk och yrsel – hade mycket blodtrycksfall och fick hålla mig i väggar för att inte svimma om dagarna.

Kaffe var BIG NO – fy vad äckligt det smakade (jag som är värsta kaffelovern)

Cravings: fortsatt med juice, vörtbröd med ost (juletider) minst 4-6 mackor/dag

 

Utveckling från vecka 8-24

IMG_5574

 

Vecka 25-32

I vecka 25 började magen äntligen synas, var så glad! En liten liten kula kunde man ana.

Illamåendet var borta, hallelujah!

Detta var de bästa veckorna av hela graviditeten, här mådde jag precis som vanligt, eller nä lyckligast i livet, allt var perfekt!

Cravings: äggmackor

Tredje och sista trimestern 

IMG_6739

 

Vecka 33-37

Dålig sömn – började sova dåligt och vaknade många gånger per natt.

Gravidklåda – åh så jobbigt! Händer och fötter kliande enormt. Kliade så jag fick sår och det var så jobbigt då det var sämre på natten. Undersöktes för hepatos som kan drabba gravida men det visade negativt. Det ända jag kunde göra var att smörja med fet kräm och stå ut. Fy!

Hunger – här började jag även nattäta, haha. Hungern ökade så åt mycket på dagen samt nattmat.

Cravings: inget speciellt men åt hela tiden

Utveckling vecka 25-39

IMG_0609

 

Vecka 38-42

Nu var jag trött på att vara gravid. Jag ville bara att hon skulle komma NU! Tack och lov försvann gravidklådan de sista veckorna och jag kunde sova ordentligt. Dagarna gick långsamt och jag var så uttråkad. Hade inget jobbigt fysiskt men det var tröttsamt mentalt. Jag letade tecken tusen gånger varje dag och ville bara ha ont (värkar).

Från ca vecka 38 började förvärkarna från och till, mest på kvällarna. Men det var som lätt mensvärk och inget mer. Så jag kämpade igenom dessa veckor mentalt genom att tillbringa många dagar i solen då maj månad var väldigt soligt och varmt (tack)! Det gav mig energi och sedan plötsligt kom hon.

Cravings: Max lyxshake, choklad och hamburgare

Det blev en del burgare, så gott! 

IMG_7766

Sista veckan: 

Kände ingen skillnad sen tidigare veckor och var galet trött på att vara gravid. Men plötsligt från ingenstans började värkarna och sedan var det full fart..

Hon låg dock inne lite till och gottade sig 

IMG_8325

I vecka 42 (41+1) kom lilla Emilia

Jag är så tacksam att ha varit gravid, det tar jag verkligen inte för givet. Det har varit en underbar period i det stora hela med bättre och sämre veckor. Men jag har verkligen tagit vara på tiden och hunnit njuta av en fantastisk period i livet.

Tack kroppen för att du gjorde det så bra! 

Om ni missat förlossningsberättelsen hittar ni den HÄR.

KRAM, Denise

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
denichje93

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats