Denise Gassander

Kroppen efter en förlossning

Vad händer med kroppen efter en förlossning?

IMG_8815

1 vecka innan lillan föddes och 1 vecka efter 

Efter en graviditet och förlossning händer det mycket med kroppen och jag tycker det är viktigt att förstå och ha kunskap om sin kropp. Nedan har jag listat punkter om vad som händer med kroppen efter en förlossning samt en egen kommentar vad jag upplevde.

Källan är från 1177.

Eftervärkar

Efter att moderkakan har kommit ut börjar livmodern att dra ihop sig, detta kallas eftervärkar. Sammandragningarna gör att sårytan i livmodern där moderkakan suttit blir mindre och att blödningen minskar. Eftervärkarna är starkast i början och särskilt vid amning. Jag hade inga eftervärkar alls, kände ingenting! 

Avslag

Avslag är en blodig flytning som kommer från såret i livmodern och brukar försvinna efter fyra till sex veckor. Avslaget för mig slutade efter 3 veckor. Det var som vanlig mens fast utan värk, det kan man väl stå ut med om man slapp det i 9 månader. 😉 

Urinvägarna

För en del kan det vara svårt att kissa under de första dygnen. Urinblåsan är van vid ett tryck från livmodern som nu försvinner och det kan göra det svårare att tömma blåsan. Det kan också göra ont och svida när man kissar.  Kände inte av några svårigheter, det var som vanligt. 

Förstoppning

Det kan göra ont att bajsa eftersom man är svullen och kanske har bristningar som fått sys. Det slapp jag! 

Underlivet

Under förlossningen får man ibland bristningar i underlivet. Små sår kan läka av sig själv men djupare bristningar sys. Om ni läst förlossningsberättelsen (HÄR) så blev det lite akut på slutet så de var tvungen att lägga ett klipp för att hon skulle komma ut. Jag kände ingenting när läkaren gjorde det, de var ca 3-5 cm klipp och det var ömt och svullet ca 2 veckor efter förlossningen. Detta var det jobbigaste! Jag hade svårt att resa mig ur sängen och ont att sitta och ta mig upp, men man lärde sig sina knep. Men som sagt efter två veckor var jag precis som vanligt och nu är det läkt och fint. Man ser i princip ingen skillnad.

Källa: 1177 

Det är viktigt att veta att återhämtningen såklart är individuell och olika kroppar behöver olika lång tid att återhämta sig. Generellt så ju yngre man är desto snabbare återhämtning men det kan vara olika. Det är verkligen häftigt hur kroppen kan läka sig själv och återställa sig. Vi behöver bara se till att äta bra och röra på sig. Jag är så tacksam för kroppen.

KRAM, Denise

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Zandra

    Vilket bra inlägg! ? minns att jagvinte hade någon aning om hälften av sakerna innan jag födde, pratades aldrig om det. Så det är super att dela med sig till andra blivande mammor! ?

    1. denichje93

      Tusen tack Zandra ???
      Ja verkligen, det är mycket man inte vet och ju mer kunskap man kan samla på sig är ju jättebra. Kram ?

stats