Sluta amma - varför? | Denise Gassander
denichje93

Denise Gassander

Annons

Sluta amma – varför?

Vi har sedan några veckor tillbaka slutat amma och har ersättning till 100%. Varför?

IMG_9492Amningen har funkat jättebra från start. På BB sa barnmorskorna att det såg jättebra ut och hon åt ordentligt. De första 2 veckorna ammade vi ungefär var tredje timma, allt från 30min till 1 timma. Men vi fick hålla koll på klockan för Emilia skrek eller visade aldrig när hon var hungrig, utan var tredje timma fick man ge henne även om hon inte sa till. Hon kunde sova 9h i sträck på natten om vi inte väckte henne.

När Emilia var två veckor fick vi hembesök av BVC, en jätterlig sjuksköterska. Så smidigt att de kommer hem till den nya familjen så man inte behöver gå iväg. Hon hade med sig en våg och informerade generellt om BVC, vacciner med mera. Dags för vägningen så visade vågen 3220g.

När vi lämnade BB vägde hon runt 3300g (hon vägde 3510g vid födsel). Det är normalt att nyfödda tappar i vikt efter födsel, men inte mer än 10%. Så vid hembesöket så hade hon tappat ytterligare 100g. Sjuksköterskan tittade när vi ammade för att se att hon tog och åt rätt, hon tyckte det såg jättebra ut. Sjuksköterskan ville ändå att vi skulle börja med ersättning 50% och 50% amning, samt att hon skulle äta varannan timma. Så vi körde varannan gång amning och varannan gång ersättning 90ml.

En vecka senare besökte vi BVC för vägning och hon hade gått upp 150g. Riktigt bra! Sjuksköterskan ville att vi skulle fortsätta på samma sätt och jag tyckte det fungerade bra för mig också. Hon nämnde att det finns en risk att Emilia hellre väljer flaskan framför amning då det är mycket lättare för bebisar och att de i längden glömmer av tekniken för amning om man flaskmatar mycket. Men vi körde på.

Efter ett ytterligare besök hos BVC visade ännu en bra viktuppgång och nu räckte det med mat var tredje timma istället för varannan. Med dagarna som gick så började hon föredra flaskan genom att inte äta ordentligt utan bara mysa vid amningen och somnade. Så allt eftersom blev det flaska mer och mer, hon åt alltid väldigt aktivt och pigga ögon vid flaskan. Allt var så mycket lättare med ersättning, framförallt att hon var mätt och nöjd och det var skönt för mig att veta exakt hur mycket hon fick i sig. Med ersättning har hon också fått igång hungern och säger till när hon hungrig, var tredje timme säger hon tydligt till. Jag trivs också väldigt bra med ersättning, allt känns så bra! Nöjd bebis – nöjd mamma!

Mina fördelar med ersättning:

  • Både mamma och pappa kan mata. Pappan kan få samma mysiga stund att mata bebis samt att han kan ta mer matningar natt som dag (funkar ju såklart om man pumpar med).
  • Slipper läckande bröst. Så skönt! Inga inlägg eller amningsbh.
  • Man kan ha vilka kläder man vill.
  • Inga spända bröst. När det hade gått en tid vid amning så spänner det något enormt då de fyllts på.
  • Frihetskänslan
  • Slippa risken för mjölkstockning
  • Att det är så lätt att mata på språng. På bussen, i bilen, i barnvagnen, smidigt på restauranger osv.

Mina nackdelar med ersättning:

  • Att jag föreställt mig att amma i 6 månader
  • Att man aldrig behöver förbereda
  • Den speciella känslan det faktist är att mata sin bebis

Alla fördelar väger enligt mig upp allt och både Emilia och jag trivs toppen med ersättning. Det viktigaste är att hon går upp i vikt och mår bra och då är jag supernöjd.

 

Mysig kvällsmatning vid vattnet

IMG_9467

Babysemp nr 1 äter Emilia, ca 7ggr per dygn.

FC92EEEA-8CAE-4CD8-BB64-928CDF502392-2042-0000010BCBC23A15

Det finns så mycket åsikter om ersättning. Gör alltid det som känns bäst för mamma/bebis och familj. Det finns inga “regler” utan det är upp till varje familj och anpassa vad som är bäst för sin bebis. Alla är olika så ingen mamma ska känna sig som en “dålig”‘ mamma om man byter ut till ersättning istället. Go mamas!

KRAM, Denise

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
denichje93

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats